ZANZİBAR Afrika’daki görsel şenlik

Zanzibar Afrika’daki görsel şenlik
Turkuaz mavisi suları çevreleyen bembeyaz kumsalları, egzotik adalarıyla Zanzibar, severek gideceğiniz ama dönmekte zorlanabileceğiniz eşsiz bir tatil destinasyonu… 

Zanzibar Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya’ya bağlı özerk bir bölge olan Zanzibar, İran’ın Şiraz bölgesinden gelen göçmenler tarafından kurulmuş ve halkın çoğunluğu Müslüman.  Adı Farsça ‘zencilerin sahili’ anlamına gelen ‘zangi bar’dan gelir. 90 km uzunlukta ve 30 km genişliğiyle Hint Okyanusunda yer alan Zanzibar Adası’nın başkenti en büyük şehri olan Zanzibar City’dir. Ekonomisini turizmle yürütse de baharat ve palmiye endüstrisi de gelişmiştir. Üretim en çok tarçın, hindistancevizi, karanfil ve karabiber üzerine yapılır. Ülkenin para birimi Tanzanya Şilinidir. Türk parasını dolara çevirip seyahatinize çıkmanızı öneririz. Ülkede 10 yaşından eski dolarlar kabul görmüyor bilginize. Halk fakir de olsa fiyatların çok ucuz olduğunu düşünmeyin ve alışveriş anında pazarlık yapmayı asla unutmayın. 

Zanzibar’a nasıl gidilir?
Türkiye’den THY ile Kilimanjaro’dan direk aktarmalı olarak Zanzibar’a yaklaşık 9 saat süren bir yolculukla ulaşmanız artık mümkün. Dönüş bacağı ise Zanzibar’dan direk İstanbul. Diğer bir alternatif ise Darüsselam üzerinden. Bu rotayı seçecekseniz; Darüsselam iç hatlar terminalinden genelde sabah saatlerinde kalkan 12-15 kişilik pırpır uçaklarla ya da feribotla adaya ulaşabilirsiniz. Zanzibar havaalanı şehir merkezine 8 km uzaklıkta olup oldukça yakın. Tanzanya’nın Türk vatandaşlarından vize istediğini ve havaalanından alabileceğinizi hatırlatalım.

Zanzibar’a ne zaman gidilir? 
Ekvator ve Hint Okyanusu’nun etkisiyle tropikal bir iklime sahip Zanzibar’da yılın çoğu zamanı sıcak ve nemli. Bu iklim etkisine sahip diğer ülkelerde olduğu gibi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında uzun yağışlar,  Kasım’da da kısa yağışlar hâkim. Yıl boyunca en yüksek sıcaklık 33, en düşük sıcaklık ise 22 derece. 

Zanzibar’da nerede kalınır?
Adanın pek çok yerinde otel, hostel  ya da pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Ulaşım ağına yakın olsun derseniz Stone Town tam size göre. Bölgenin en lüks oteli Park Hyatt Hotel olmakla birlikte diğer lüks otelleri de çevresinde toplamış. Upuzun ve bol dalgalı sahili ile Seles’,  muhteşem görüntüsüyle ‘Nungwi’ ya da doğanın tadını çıkarıp sakinlik arıyorum derseniz gün batımının en güzel izlendiği Michamwi bölgesi alternatiflerinize cevap bulacaktır. Balayı çiftlerinin de tercih ettiği adada balayı otelleri genelde kuzeydeki ‘Nungwi’ ve ‘Kendwa’ bölgesinde yer alır. Burada birçok lüks otel ve bungalov mevcut…  Sörf tutkunları için adanın dalgalı denizi ile doğu yakası güzel bir alternatif.  ‘Paje’ ise en popüler merkezi.

Zanzibar’da ne yenilir?
Zanzibar'da gideceğiniz bütün lüks otellerde Hint mutfağından dünya mutfağına sayısız ve sınırsız menüye sahip olacaksınız. Eğer Stone Town’de konaklıyorsanız burada bulunan pek çok cafe, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar damak tadınıza uygun iyi seçenekler sunacaktır. Kahvaltı da Chapatti, gözleme, Mandazi ve kızarmış hamurdan yiyip, yanında da Tanzanya’nın en popüler içeceği Chaiyi içmenizi öneririz. Yörede öğle yemeği en çok önem verilen öğündür. Akşam ise genelde tercih etten yana kullanılır. Stone Town’a özgü akşamları sahilde kurulan ‘Forodhani Gardens’ deniz mahsullerinden meyve çeşitlerine, yiyecekten içeceğe her şeyi bulabileceğiniz alternatifi bol bir pazar. Burada keyifli bir akşam yemeği yiyip, ada kültürünü içinizde hissedebilirsiniz. Özellikle tavuk, balık ve hamur işlerinden meydana gelen yerel lezzetleri tatmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Yöresel lezzetlere gelince… Tanzaya’nın en meşhur yemeği Ugaliden başlayalım.  Un ve suyla pişirilip et veya fasulye özlü soslarla servis edilir. Pirinçle, Hindistan cevizi sütünün enfes buluşmasıyla pişen Wali Nazi de değişik bir tat. Yanına tavuk, balık veya fasulye çok yakışıyor. Barbekü severler için eşsiz bir lezzet Nyamachoma. Genelde kuzu etinden yapılan ama tavuk ve balık gibi çeşitleri de olan ve ayrıcalığını yanında muzla yapılan servisten alan bir yemek. Pilau, pirincin soğan veya kereviz ile terbiye edildiği Tanzanya usulü bir pilav. Özellikle,  hafta sonu düzenlenen önemli organizasyonların vazgeçilmezlerinden.  Genellikle kümes hayvanları ve domateslerle karıştırılan Pilau’yu farklı kılan ise aromasındaki baharatlar. Yine özel yemeklerin değişmez tatları arasında yer alan Chapatti Ekmeği ülke mutfağında önemli bir rol üstlenir. Kachumbari özel salatası yan lezzet olarak güzel bir alternatif. Muz kızartmasının üzerine şeker eklenmesi diyebileceğimiz Ndzi Kaanga ise yemek sonrası harika bir seçenek.   

Zanzirbar’da ne içilir?
Yöreye özgü Chaiyi elbet denersizin. Ama özellikle Stone Town’da sokakta satış yapan seyyar kahvecilerden gerçek bir Zanzibar kahvesini içmeyi es geçmeyin deriz. Ayrıca tap taze ve buz gibi şeker kamışlarının da tadına muhakkak bakın. Bir muz çeşidi diyebileceğimiz Plantainler alkollü içeceklerin ve Tanzanya kokteyllerinin vazgeçilmez lezzeti.  Mbege (muz birası), Tanzanyalıların en favori içeceklerden. 

Zanzibar’da gezilecek yerler?

Stone Town
Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alan şehrin merkezi Stone Town’un renkli ve dar sokaklarını muhakkak keşfedin.’ Taş Kasaba’ adını çoğu 19.yy’a ait olan ve mercan kayaları kullanılarak yapılan binalarından alan Stone Town’da, 50’nin üzerinde cami, 6 Hint tapınağı ve birkaç tane de kilise mevcut. Tura ilk olarak yaklaşık 10 yıl kadar önce yenilenen ‘Forodhani Bahçesi’nden başlayabilirsiniz. (Forodhani Garden). Deniz kenarındaki bu park akşam kurulan pazarıyla da oldukça hareketli. 

Forodhani Bahçesi civarında yer alan iki önemli yapıdan biri ‘Harikalar Evi’.  1883’te Zanzibar Sultanı Barghaş bin Said tarafından yaptırılan Harikalar Evi, hem Tanzanya’nın hem de Afrika’nın en yüksek binası olarak inşa edilmiş. Elektrik ve asansör ilk kez burada kullanılmış.

Arap Kalesi (Arab Fort – Ngome Kongwe) ise 1599 yılında adada hâkimiyetleri sona eren Portekizlilere karşı adayı korumak için Ummanlılar tarafından yaptırılmış. Hapishaneden, depoya kadar birçok işlevde kullanılmış. Kısa süre önce restore edilerek içine eklenen açık hava tiyatrosu sayesinde Zanzibar Uluslararası Filim Festivali ve Zanzibar Caz Festivali burada düzenleniyor. Avlusunda bulunan tezgâhlar sayesinde hediyelik eşyalar ve hatıra objeleri buradan satın alabilirsiniz. 

Saray Müzesi (Beit al-Sahel) Zanzibar Sultanları’nın 1880 ile 1964 yılları arası konut olarak kullandıkları ve dönem sultanlarının kullandığı eşyaların sergilendiği bir müze. 

Queen Grubu’nun meşhur solisti Freddie Mercury ya da asıl adı ile Farrokh Bulsara’nın doğduğu iddia edilen evde Stone Town’da ilgi çeken mekanlardan.

Feribotların  ve yük gemilerinin yanaştığı Zanzibar Limanı karşısında ücretsiz olarak ziyaret edilen Eski Dispanser Binası, 1887 yılında Hintli bir tüccar tarafından fakirleri tedavi etmek üzere bir hastane olarak yaptırılmış. Sonrasında bir dispanser olarak kullanılmış.
Zanzibar’ın en eski camisi hatta en eski yapılarından biri. Bu camiyi ilginç kılan 15. yy’da yapılan koni şeklindeki minaresi.  

Ljumaa Cami (Malindi Cami) Stone Town’un en büyük camilerinden biri. 

Zanzibar , yllarca Afrika’daki kölelerin toplanma merkezi olmuş ve burada eski bir köle pazarı bulunuyor. Köleliğin son buluşuna ithafen de bu pazarın karşısına bir Anglikan Kilisesi yaptırılmış. İsveçli heykeltıraş Clara Cornas tarafından yapılan ve kölelerin kırbaçlandığı ağacın önüne yerleştirilen 5 kölenin heykeli tüylerin diken diken olmasına yetiyor.  

Taş şehirde labirent yapı içerisinde kalan St. Josephs Katedrali , Fransız misyonerler tarafından 1893-1898 yılları arasında Marsilya’nın ünlü katedral binası örnek alınarak inşa edilmiş.  Pazar ayinlerine katılıp Svahilice (Tanzanya’nın resmi dili) koro müziği dinleyebilirsiniz.

Hinduların da önemli bir yere sahip olduğu adada birçok Hindu Tapınağı yer alıyor. Bunlardan en gösterişlisi de Shree Hindu Tapınağı. Sabah 6-12 arası ile akşam 5-8 arası ziyaretçilere açık.

Barghash bin Said tarafından 1870 ile 1888 arasında yaptırılan Hamamni Pers Hamamı, Sultan Pers Hamamı denmesinin nedeni Şiraz mimarisinde inşa edilmiş olması imiş. 1920 yılına kadar hamam olarak kullanılmış. Bir kısmının müze olduğu hamam, ziyaretçilere açık.

Anglikan Kilisesi yakınlarında şehrin önemli pazarı Darajani’yi de görmeden olmaz. Burası daha çok yerlilerin olduğu ilginç bir pazar. Tropikal meyve ve sebzeler alabilirsiniz. Pazarın hemen arkasında da baharat pazarı mevcut.

Meşhur Zanzibar kapılarını es geçmeyelim. Özel işçilikleri sayesinde evde yaşayan ailenin Müslüman mı yoksa Hindu mu olduğunu anlamanız mümkün.

Prison Adası
Bu şirin adaya ister deniz kenarındaki küçük teknelerle, isterseniz de tekne kiralayarak ulaşabilirsiniz. Prison Adası dünyada görebileceğiniz en büyük kaplumbağalara ev sahipliği yapıyor. Neredeyse 100 yaşında olan kaplumbağaları görebilir, hatta onları besleyip sevebilirsiniz.  

Baharat Turları (SPICE FARM)
Baharat önemli bir gelir kaynağı olduğundan, bir sürü baharat çiftlikleri turistlere açık. Kişniş, Tarçın, karanfil, kişniş tohumu, kimyon, köri, zencefil, limon otu, hindistancevizi, safran, tatlı biber, zerdeçal, karabiber, langi langi yetiştirilen baharatlardan birkaçı. Turların sonunda beğendiğiniz baharatlardan satın almanız mümkün.

Memba Adası
Deniz altı güzellikleri, mercanları, renkli balıkları ve ada yolculuğu boyunca size eşlik eden yunuslarla tarifsiz bir hatıra. Dalış için dünyanın sayılı merkezlerinden.

Jozani Chawaka Ulusal Parkı
Adada endemik bir tür olan ve insanlara oldukça alışık olan “kırmızı kolobus maymunları” yaşıyor. Elinizden yiyecek bile kapıyorlar. Sadece maymunlar için 1 saatin yeterli olacağı bir durak. 

Pemba Ada
Zanzibar adasının kuzeyinde küçük bakir bir ada. Özellikle Temmuz-Eylül arasında balinaların, Aralık-Şubat’ta da balina köpek balıklarının geçiş sezonu.

Zanzibar’ın Plajları
Hint Okyanusu’nu hafızalardan sildirmeyecek güzellikteki Zanzibar Plajları

Nungwi
Nungwi’den günbatımı için tekne turuna çıkmak harika bir fikir. Yükselen sularda yapılan yürüyüşler inanılmaz.

Kendwa
Adanın kuzeybatı bölgesinde yer alan Kendwa’da yerleşim az.  Sahillerin tamamı beyaz kumdan oluşuyor. Okyanusun çekildiği zamanlardan Nungwi’den 3 km uzaklıktaki Kendwa’ya yürünebiliyor. 

Paje
Adanın güneydoğusundaki Paje köyünün kıyı boyunca, Bwejuu’dan Jambiani’ye kadar uzanan yaklaşık 5 km’lik sahili yürümek huzur verici.

Kizimkazi
Kizimkazi küçük bir balıkçı koyu. Burayı özel yapan ise yunus turları. Yunusların doğal ortamlarında onlarla aynı anda yüzmek unutulmaz. Bu turu sabah saatlerinde yaparsanız yunuslar sıcaktan derin sulardan ayrılmış olacaklardır. 

Kiwengwa ve Pongwe
Zanzibar’ın doğusunda yer alan Kiwengwa – Pongwe bakir bölgelerden. Ormanın yeşilliğini, kumların beyazlığını ve denizlerin maviliğinin bütünleşmiş hali.  

Zanzibar’ın gece hayatı
Stone Town’da Africa House Hotel’in yanında yer alan Tatu Bar’da, her gece eğlence mümkün. Adanın doğu yakasında sörfçülerin tercih ettiği Paje’de de gece hayatı oldukça hareketli. Adanın kuzeyinde yer alan Kendwa’da ise ayda 2 defa Full Moon Party düzenleniyor.